Tudnivalók a vásárlás előtt

A Brit rövidszőrű macska

                „A brit rövidszőrű macskát a farmon, utcán és a ház körül élő macskákból tenyésztették ki az 1880-as években. Bár az 1950-es évekre a fajta majdnem kipusztult, elszánt tenyésztők újjáélesztették. Az Egyesült Államokba az 1970-es évek környékén jutott el, ahol nyugodt, tartózkodó természetével azonnal rajongókra tett szert. A legtöbb rövid szőrű macskával ellentétben a brit rövidszőrű macskák negyven százaléka B vércsoportú, ez igen ritka jelenség.” – Dr. Bruce Fogle: A macskatartók kézikönyve

                Ez a macskafajta nagyon barátságos, türelmes és kedves, gazdájához igen ragaszkodó és ha kedve úgy tartja, elég hízelgős is. Saját tapasztalataim alapján biztosan állíthatom, hogy nemcsak az Egyesült Államokban lévő emberek szeretnek bele hamar a brit cicák igazi arisztokrata jellemébe és kiemelkedő eszességébe, hanem bárki, aki alaposabban is megismeri ezt a fajtát. Az egyik híres, macskaeledelt is gyártó és forgalmazó multinacionális cég márka-arca sem véletlenül a brit macska: könnyű taníthatóságuk és jellemük miatt sok-sok rendező és producer kedvenc fajtája.

                A brit rövidszőrű felnőtt macska mozgásigénye általában nem túl nagy, nyugodtan egyedül hagyhatjuk a lakásban, míg dolgozni megyünk. Ilyenkor afelől sem kell aggódnunk, hogy hazatértünkkor teljes rendetlenség és káosz várna minket otthonunkban, hiszen a brit macska általában csak a gazdi jelenlétében élénkül fel. Rendkívül jó alkalmazkodóképességük azt is lehetővé teszi, hogy más macskákkal, esetlegesen barátságos kutyával tartsuk őket egy otthonban.

                A fajta szinte minden színváltozatban létezik, azonban napjainkban a legkedveltebbek még mindig az egyszínű (pl. a kék), illetve a fekete-ezüst csíkos, úgynevezett Whiskas-cicák.
 
 

Milyen kiscicát válasszunk?

                Az első és legfontosabb kérdés még a kiválasztás előtt az, hogy valóban megengedhetjük-e magunknak azt, hogy magunkhoz vegyünk egy kiscicát. Érdemes alaposan megfontolnunk és végiggondolnunk, hogy tudunk-e a cica élete végéig, vagyis legalább 15-18 évig a macskáról úgy gondoskodni, hogy az végig egészséges és életvidám legyen.          

                Azután, hogy a fenti kérdésre igennel válaszoltunk és eldöntöttük, szeretnénk magunkhoz venni egy kismacskát, fontos végiggondolnunk azt is, hogy milyen kiscicát válasszunk. A fajtatiszta macskák értelemszerűen drágábbak, mint a házi cicák, sőt, egyes esetekben a házimacskáért egyáltalán nem is kérnek pénzt. A brit macska fajtaleírásánál kissé bővebb jellemzés is olvasható a fajtáról, mely remélem mindenkinek kellő információt nyújt a döntéshez.

Fontos kiderítenünk azt is, hogy a családban véletlenül nem allergiás-e valaki a macskaszőrre, mert amennyiben ez a sajnálatos helyzet, annak a személynek súlyos problémákat okozna a kiscica érkezése.

    Egy macska térigénye elég nagy, így amennyiben a cicát szobacicaként szeretnénk tartani, érdemes minden hóbortjához elegendő teret biztosítanunk neki. Mint egy kisgyerekre, egy kiscicára is rájön néha a vég-nélküli rohangálás és bolondozás, ehhez pedig helyre van szüksége. Mindezek mellett nagyon fontos, hogy a cica tálkái és alomtálcája kellő távolságban legyenek egymástól, hiszen gondoljunk csak bele: mi sem szeretnénk, ha a konyhánkból, az asztal mellől nyílna a WC…

    A cica nemének kiválasztása a következő fontos lépés. Érdemes szem előtt tartanunk, hogy a kandúrok robosztusabb termetűek és kissé magányosabb természetűek, míg a nőstények hízelgősebbek és kisebb méretűek, mint a hímek. Ezen kívül a hímek vizelete ivarzáskor igen kellemetlen szagú tud lenni, főleg, mikor jelölgetni kezdik a területüket. Természetesen a nőstények is jelölgetnek, ám az ő vizeletük kevésbé átható szagú, mint a kandúroké. Így hacsak nem szeretnénk tenyészteni a cicát, mindenképpen érdemes és javallott már 6-8 hónapos korában ivartalaníttatni a cicát, ezzel tulajdonképpen pontot is tehetünk a kellemetlen szagú jelölgetések és ivarzások végére.

    Végül arról is dönthetünk, hogy fiatal vagy már felnőtt macskát veszünk magunkhoz. A kiscicák bohókásak, szeleburdik és sokszor „rosszak”, főleg, mikor a kedvenc függönyünkre kapaszkodnak fel éppen, míg ezzel szemben a felnőtt macskák már kiegyensúlyozottak, szófogadóak és esetükben már az esetleges ivartalaníttatási költségekkel sem kell számolnunk.

 

 

Fontos teendők a kiscica érkezése előtt, bevásárló-lista

·         Kis tálka a macskaeledelnek (legjobb, ha a száraz- és a nedvestáp külön tálkában van), vizestálka;

·         Száraz- és nedvestáp (minden kennelünkben született kiscica mellé egy hétre elegendő eledelt adunk);

·         Alomtálca;

·         Macskaalom;

·         Kaparófa;

·         Cicajátékok;

·         Fekvőhely;

·         Függönyök felkötése/elrejtése, míg a cica bohókás gyermekkora tart;

·         Mérgező növények száműzése a lakásból;

·         Macskafű beszerzése;

·         Szőrkefe/fésű beszerzése.

        Amennyiben néha szeretnénk a cicánknak a víz mellett esetleg egy kis tejet is adni, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a tej mindig fele-fele arányban vizezett tej legyen, mert egyébként a tiszta tejtől a macska súlyos hasmenést kaphat. Ezen kívül nyers sertés- és marhahúst sose adjunk a cicánknak, mert akármennyire is könyörög érte, az súlyos betegségeket okozhat neki. Inkább kínáljunk számára egy kevés csirke- vagy pulykahúst, illetve főtt húst.

 

 

A Brit kiscica ára

        Miért kerül annyiba egy fajtiszta Brit rövidszőrű kiscica, amennyibe kerül? A kérdés egyszerű, a válasz viszont annál összetettebb. Ha komolyabban szeretnénk foglalkozni a cicánkkal, akkor az évek során elég sok kiadásra kell számítanunk. A mi cicánk, Ribizli esetében élete eddigi másfél éve során az alábbi tételek léptek fel:

·         Tenyészcicaként való vételár;

·         Minőségi száraz- és nedvestáp vásárlása havonta;

·         Szilika-géles macskaalom havonta 2 csomag;

·         Éves kombinált oltás nagyjából 6-9e Ft;

·         Tenyészcicaként a különböző genetikai vizsgálatok elvégzése (FIP, FELV, FIV, PKD – összesen 20e Ft);

·         Etetőtálka, vizes tálka, cicabútorok (legalább egy darab kaparófa) – nagyjából 10-15e Ft;

·         Minősítés megszerzése, macskakiállítás alkalmanként - egy napra 5e Ft;

·         Kennel-regisztráció (évente 2500Ft);

·         Cicajátékok (fogyó eszközök :)).

        A fentiek után Ribizli esetében következett a vőlegény-keresés és a pároztatás, ami szintén nem ingyenes. Ezek után a kiscicák megszületése után az alábbi kiadások várhatóak:

·         Tejpótló, száraz- és nedvestáp az átszoktatás alatt és után;

·         Oltás (10. hetes korban – a második, ismétlő oltás már az új tulajdonos „feladata”);

·         Féreghajtások;

·         Macskaalom;

·         Törzskönyvezés.

        Mindezek ismeretében már valószínűleg senkinek sem tűnik soknak egy minőségi kiscica ára. Aki egy bejegyzett kennelből, minősített szülőktől származó kiscicát vásárol, az biztos lehet abban, hogy az ő macskája nem betegen, férgesen, avagy genetikai betegségben szenvedve kerül hozzá, hanem tényleg egészséges és életrevaló kiscica. Mindemellett természetesen nagyon fontosnak tartom személy szerint azt, hogy a vásárló a saját szemével is meggyőződjön arról, hogy a kiscica egészséges és szép, ne csak egy, a honlapon, ne adj’ isten hirdetésben szereplő kép alapján döntsön, egy gyanúsan olcsó áron „kínált” kiscicáról.

 

 

A törzskönyv és a szerződés fontossága

                A törzskönyv minden bejegyzett kennelben született kiscica sajátja, olyan, mint egy születési anyakönyvi kivonat avagy személyi igazolvány. Törzskönyv nélkül egy fajtiszta macska nem is számít igazi fajtiszta macskának, hiszen anélkül nem lehet igazolni származását és azt, hogy az adott, esetünkben Brit rövidszőrű macskafajtához tartozik. Egy törzskönyv ára egyesület-függő, de általában 2000-5000 Ft között mozog és minden esetben a tenyésztőt terheli. Kedvenc cica vásárlása esetén a kiscica elvitelekor csak a törzskönyv másolatát vehetik kézbe az új tulajdonosok, az eredeti példányt ugyanis csakis az ivartalaníttatás után kapják meg a tenyésztőtől.

                A szerződés a törzskönyvhöz hasonló jelentőségű, bár ez inkább a gazdi számára, mintsem a cica számára fontos. Egy szerződéssel a tenyésztő és a vevő egyaránt bebiztosítja magát, hiszen míg a tenyésztő vállalja, hogy minőségi kiscicát ad ki a kezei közül, addig a vevő írásos formában is kezébe veheti a másik fél kötelességeinek és vállalásainak leírását. Minden esetben alaposan olvassuk el a szerződést és ne féljünk kérdezni, ha valami nem egyértelmű.

Végül, de nem utolsó sorban egy tenyésztő által írt cikk a Macskamánia című újságból, ajánlom minden leendő gazdinak és érdeklődőnek: http://norsycat.hu/cikkeim/hitek_es_tevhitek/02_tenyesztes.pdf

Comments